De gezondheidsvoordelen van Chlorella

Chlorella werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse wetenschapper Professor M. W. Beijerinck.

Lemzai - Chlorella poeder
Hij was de eerste die Chlorella cultiveerde in zijn laboratorium in Delft. Hij noemde de alg Chlorella, Chloros (groen) om zijn kleur en Ella (klein) omdat de vorm van de alg heel klein is.
De alg is vanaf de jaren 50 op de markt in Japan. Ruim 5 miljoen Japanners gebruiken deze alg. als aanvulling op hun voeding. Ook de Koreanen zijn al vele jaren vertrouwd met dit voedzame product. In de Westerse wereld is Chlorella nu aan een opmars bezig.

Wat is Chlorella?

Chlorella is een ééncellige alg die microscopisch klein is, 2 tot 8 micron, dat komt overeen met de grootte van onze rode bloedlichaampjes (erytrocyten).

Rijkste bron van Chlorofyl

Lemzai - Chlorella

Chlorella is de rijkste en sterkste bron van chlorofyl (bladgroen) per gram in de natuur. De kracht van chlorofyl is al vele eeuwen bekend. Daarom zijn groene groenten ook zo gezond en eten dieren voornamelijk groen, zoals gras en bladeren.

Chlorofyl is goed voor de huid, het immuunsysteem en stimuleert met name de reinigende werking van de darmen – en daarmee de stoelgang. Chlorella heeft met de grote hoeveelheid chlorofyl sterke ontgiftende / detox eigenschappen.
Aangenomen wordt dat deze de groei stimuleert van Lactobacillus, een darmbacterie die de darm helpt goed te functioneren. Daarnaast remt chlorofyl bacterie-, gist- en schimmelgroei. Chlorofyl werd daarom vroeger wel als interne deodorant gebruikt. Het bestrijdt slecht ruikende adem of hinderlijke lichaamsgeur.

Fibromyalgie, hoge bloeddruk, colitis ulcerosa
Tien gram Chlorella in de vorm van tabletten en 100 ml extract per dag liet bij mensen met fibromyalgie, hoge bloeddruk, of colitis ulcerosa een afname van pijn zien en een verbetering van de kwaliteit van leven. Daarnaast liet de studie zien dat het cholesterolgehalte omlaag ging, wondheling versnelde en het immuunsysteem beter functioneerde.


Chlorella is voedsel!

Chlorella is een fantastische superfood, een natuurlijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Daarnaast helpt het om dagelijks de toxische stoffen te ontgiften waar we aan blootgesteld worden. Het is ook veilig en kan gezien worden als voedsel. Maar, net als ander voedsel moet je je ook weer niet aan overeten.


Veiligheid

Chlorella is zeer veilig, ook zwangere vrouwen kunnen dit gerust nemen. Uit een Japanse studie bleek dat 6 gram per dag de hoeveelheid dioxine in moedermelk significant liet afnemen. Vergeleken met de controlegroep bevatte de moedermelk 40% minder dioxine.
Daarnaast kwam uit de studie dat de hoeveelheid immunoglobulinen, van het type IgA, hoger was. IgA beschermt de pasgeborene tegen infecties zolang het eigen immuunsysteem nog niet goed genoeg is ontwikkeld


Gebruik en dosering

Lemzai - Chlorella poeder en pillen

Chlorella tabletten kunnen tussendoor ingenomen worden voor meer energie, of bij een maaltijd voor de ontgiftende werking. Bijvoorbeeld bij een maaltijd met vis – vaak vervuild met zware metalen. Poeder kan gebruikt worden in een shake of groene smoothie. Ook is het geschikt om in een dressing te gebruiken voor extra voedingswaarde. Een doseringsadvies is lastig te geven, aangezien het om voeding gaat. In het begin zijn kleine hoeveelheden aan te raden vanwege de reinigende werking. Tijdstip van inname is bij voorkeur de ochtend of middag.
Chlorella staat bekend om de energie opwekkende werking, waardoor inslapen een probleem kan zijn.


Tips

Let er bij de aanschaf van Chlorella op of de celwand gekraakt is.
Om tabletten te maken zijn niet per se hulpstoffen (bindmiddelen en antiklonter middelen) nodig zoals magnesium stearaat en silicium dioxide.
Mijn voorkeur gaat uit naar een zo puur mogelijk natuurlijk product. Een poeder is in principe altijd vrij van hulpstoffen.

Meer over gezondheid vindt je bij Orthomoleculaire Therapie


Bronnen:

1. Becker EW. Micro-algae as a source of protein. Biotechnol Adv. 2007 Mar-Apr;25(2):207-10.
2. Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis.Altern Ther Health Med. 2001 May-Jun;7(3):79-91.
3. Nakano S, Noguchi T, Takekoshi H, et al. Maternal-fetal distribution and transfer of dioxins in pregnant women in Japan, and attempts to reduce maternal transfer with Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplements. Chemosphere. 2005 Dec;61(9):1244-55.
4. Nakano S, Takekoshi H, Nakano M.Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk. J Med Food. 2007 Mar;10(1):134-42.

Share this Post