Wat is Teunisbloemolie?

Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de teunisbloem en is een 100% plantaardige olie.

Teunisbloem

Teunisbloem (Oenothera) is een prachtige bloem met vier fraaie kroonbladeren en frisse witte en gele kleuren. De bloemen staan rechtop of schuin omhoog en kunnen soms wel twee meter hoog groeien! Al kan de hoogte erg verschillen, soms zijn ze maar zestig centimeter.
De teunisbloem leeft gemiddeld twee jaar en gaat sterk de winter door. Ze hebben een hele bijzondere en mysterieuze eigenschap, ze bloeien namelijk pas wanneer de nacht valt, maar de volgende ochtend zijn ze alweer verdwenen.
De zaden van deze nachtbloeier, waaruit de kostbare olie gewonnen wordt, rijpen van augustus tot oktober. Een gemiddelde teunisbloem bevat ongeveer 200 kleine zaadjes. Wereldwijd is de jaarproductie aan zaden ongeveer 4.000 ton!

Waar komt Teunisbloemolie vandaan?

Lemzai - Teunisbloem olie

De teunisbloem komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en werd door de Indianen veel gebruikt omdat de bloem een bijzondere en effectieve geneeskrachtige werking heeft. De Indianen gebruikten het vooral voor op de huid en haalden de extracten van de teunisbloem om wonden en infecties te behandelen. In mindere mate werd de bloem ook tegen inwendige kwaaltjes gebruikt. De voedzame wortels en bladeren van de teunisbloem werden als groente gegeten en hielpen bij het genezen van bijvoorbeeld verkoudheid en hoesten.
Deze bloem heeft zich in de loop van de jaren in Noord-Amerika verspreid en is sinds begin 1700 ook op veel plekken in Europa, Nieuw Zeeland en Japan te vinden. In Europa groeien ze tot halverwege het noorden Finland. De teunisbloem groeit en bloeit overal waar het maar zanderig is en daarom zijn ze veel te vinden langs spoorbanen, duinen, wegbermen en in stedelijke omgevingen.


Wat maakt Teunisbloemolie zo bijzonder?

Teunisbloemolie heeft een bijzondere werking in ons lichaam en dankzij recent onderzoek naar de scheikunde van essentiële vetzuren weten we waarom. Het geheim zit hem in een van de bestanddelen: gamma-linoleenzuur (GLA). Teunisbloemolie is een van de rijkste bronnen (9%) van dit essentiële zuur. De meeste plantaardige oliën bevatten namelijk een stuk minder GLA.
Dit omega 6-vetzuur komt helaas nauwelijks in ons voedsel voor. In ons lichaam wordt het gevormd door linolzuur, maar de omzetting van linolzuur naar GLA kan vaak haperen. Vooral als je veel verzadigde vetten, koolhydraten of alcohol consumeert kan het misgaan. Naarmate je ouder wordt verdwijnt het enzym delta-6-desaturase. Dit enzym is uitermate belangrijk voor de omzetting naar GLA. Daarom is het voor ouderen verstandig om deze stof op een andere manier binnen te krijgen.

Teunisbloemolie bevat dus essentiële vetzuren. Deze vetzuren hebben verschillende functies in het lichaam. Een daarvan, en ook de meest belangrijke, is de aanmaak van prostaglandine. Dit is een hormoonachtige stof die uitstekend is voor bijvoorbeeld de weerstand, spijsvertering en hersenfuncties. Een tekort aan vetzuren kan het risico op bijvoorbeeld depressies verhogen. Ook bieden essentiële vetzuren een goede ondersteuning van hart en bloedvaten.
Interessant weetje: baby’s zijn van nature zijn voorzien van gamma-linoleenzuur. Dit komt doordat moedermelk van de mens ontzettend veel van deze natuurlijke bron bevat.


Waar kun je Teunisbloemolie voor gebruiken?

Lemzai - Teunisbloem capsules

Teunisbloemolie is voor ontzettend veel dingen inzetbaar. Zeker tegen verschillende vrouwenkwalen kan Teunisbloem bijzonder goed helpen. Hieronder bespreken we enkele dingen waarvoor je Teunisbloemolie kunt gebruiken.

Huid, haar & nagels

  • Teunisbloemolie zorgt ervoor dat de huid de juiste en belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor de elasticiteit van de huid verhoogd wordt en de talgproductie gestimuleerd. Bovendien hydrateert deze olie de huid uitstekend en zorgt het ook voor een goede haar- en nagelstructuur. Het is dus een perfecte olie om de onderstaande klachten te verhelpen.
  • Bij rode en gevoelige huid
  • Tegen vroegtijdige huidveroudering
  • Ter versterking nagels
  • Tegen een ruwe en schrale huid
  • Tegen een droge of schilferige huid
  • Verminderde haargroei.
  • Ter verzorging en verzachting van de huid bij insecten- en kwallenbeten

De olie kun je direct op je huid aanbrengen na het douchen of reinigen van de huid. Teunisbloemolie mag je overal op je lichaam inmasseren. Besteed extra aandacht aan de plekken waar jij vindt dat het nodig is. Denk bijvoorbeeld aan rimpels, oneffenheden en droge plekjes. Om de Teunisbloemolie extra lekker te laten ruiken is het gebruikelijk om enkele druppels essentiële oliën toevoegen.

Je kunt Teunisbloemolie het beste aanbrengen voordat je gaat slapen. Tijdens het slapen is je huid namelijk volop bezig met herstellen, waardoor de olie optimaal zijn werk kan doen. De volgende ochtend zal je huid gevoed zijn. Natuurlijk kun je overdag ook de olie aanbrengen op droge plekjes.
Teunisbloemolie werkt ook ideaal als haarmasker. Verdeel de olie over je hoofdhuid en masseer het goed in. Was zoals je normaal zou doen je haar en het eindresultaat is een zachte haardos.

Afvallen

Veel mensen met overgewicht hebben problemen met de stofwisseling. Deze problemen maken het heel moeilijk om gewicht te verliezen. Vooral vrouwen in de menopauze kunnen hier veel last van hebben.
Dr. David Horrobin, van het Institute for Innovative Medicine in Montreal, heeft een groot aantal onderzoeken met Teunisbloemolie gedaan. Ze hebben mensen onderzocht die meer dan tien procent boven hun gewicht zaten. Maar liefst vijftig procent viel af zonder een dieet te volgen toen ze supplementen Teunisbloemolie namen.

Er zijn twee belangrijke reden dat Teunisbloemolie zo effectief werkt bij gewichtsverlies. De prostaglandines van de teunisbloem activeren bruin vet in het menselijk lichaam waardoor het sneller kilo calorieën gaat verbranden. Daarnaast bevorderen andere van Teunisbloemolie afgeleide prostaglandinen de uitdrijving van natrium uit de lichaamscellen. Deze activiteit verbruikt normaal gesproken ongeveer twintig procent van de energie van het lichaam. Zodat een verbetering van efficiënte ervan meer kilocalorieën zal verbranden zonder enige fysieke inspanning.
Als je pure Teunisbloemolie wilt gebruiken om af te vallen kun je deze het beste inwendig gebruiken. Je mag je maximaal ½ theelepeltje Teunisbloemolie per dag innemen. Je kunt het prima mengen in een maaltijd of een smoothie. Het is ook mogelijk om Teunisbloemtabletten aan te schaffen.

Bij ongemakken rondom en tijdens de menstruatie

PMS zijn fysieke en psychologische klachten die 7 tot 14 dagen voor de menstruatie plaatsvinden en soms tijdens de menstruatie doorgaan. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn, pijnlijke borsten, pijn onderin de rug, opgeblazen gevoel, slaapproblemen, stemmingswisselingen en stress. Bijna 75% van de vrouwen heeft regelmatig last van deze klachten. De precieze oorzaak van de klachten is niet duidelijk, maar het heeft te maken met de hormoonschommelingen die hand-in-hand gaan met de menstruatiecyclus.

Zoals eerder vermeld bevat Teunisbloemolie veel onverzadigde vetzuren die prostaglandine vormen. Prostaglandine vermindert effecten van prolactine. Prolactine helpt bij verschillende ongemakken rondom en tijdens de menstruatie. De gamma-linolenic acid (GLA) in de Teunisbloemolie is een stof die pijn in de borsten kan verminderen. Bovendien helpt Teunisbloemolie bij wisselende stemmingen tijdens menstruatiecyclus

Share this Post