Zoete aardappel of bataat en de voordelen van zijn oranje kleur.

De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd.

Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Zuid-Amerika.

Hoewel we het hier in het westen niet vaak gebruiken is het een van de oudste groenten die we kennen. Samen met rijst, tarwe, cassave en mais behoort deze knol tot de meest gegeten gewassen in de wereld. De zoete aardappel is niet verwant aan de klassieke aardappel. De bataat behoort tot de windenfamilie en de aardappel tot de familie van de nachtschaden.

Zoete aardappels bevatten iets meer zetmeel dan de gewone aardappel, maar ook meer vezels.

Daardoor heeft de bataat in vergelijking met de aardappel per saldo een iets lagere waarde op de glycemische index, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de zoete aardappel tegen dikke darmkanker beschermt. Bataat bevat veel vezels die pas in de dikke darm verteerd worden. Deze knol bevat veel actieve stoffen, zoals verschillende anthocyanines.  Deze zitten voornamelijk in of net onder de schil. Koop daarom alleen biologische bataat, zodat je deze met schil en al kunt eten.

Er zijn witte en oranje bataten. De oranje heeft de voorkeur, omdat deze veel meer bétacaroteen bevat. Van alle gegeten koolhydraatbronnen bevat de bataat het meeste bétacaroteen .

Bétacaroteen wordt in het menselijk lichaam omgezet naar vitamine A.

Bij een  tekort aan vit A kun je last krijgen van nachtblindheid, er wordt wel eens gezegd dat worteltjes goed zijn voor de ogen , dat komt  door hun fel oranje kleur net zoals bij de zoete aardappel dit het geval is. 

Een tekort aan vit A kan ook leiden tot onvruchtbaarheid, dof haar en acne.

 

 

 

.

Share this Post